Architect Pierre Cuypers

Parkhotel Valkenburg is een Rijksmonument. Het is ontworpen door architect Pierre Cuypers (16 mei 1827 – 3 maart 1921).

Pierre Cuypers
Pierre Cuypers is één van Nederlands beroemdste Nederlandse architecten. Onder andere het Rijksmuseum, Centraal station Amsterdam en Kasteel De Haar in het dorpje Haarzuilen bij Utrecht, komen van zijn hand.

Het huidige Parkhotel Valkenburg heeft Cuypers in 1889 ontworpen als Kuhrhaus ‘Huis ter Geul’ in opdracht van de ‘N.V. Maatschappij tot Exploitatie van een rust- en herstellingsoord Valkenburg’. Toentertijd een kuuroord voor de happy few.

In 1892 bezochten Koningin-regentes Emma en het toen nog jonge prinsesje Wilhelmina het hotel.

Het hotel is nu in handen van de Stichting tot behoud van monumenten Laurentius en Petronella en heeft inmiddels een aantal verbouwingen achter de rug. Geen eenvoudige zaak want juist vanwege de monumentale status van het gebouw, is niet zomaar elke verandering of aanpassing in het hotel toegestaan en dient het karakter van het gebouw zorgvuldig bewaard te blijven.

Wil je meer van architect Cuypers leren kennen? We raden je dan aan om de Cuypers-wandeling door Valkenburg te lopen. Deze leidt je langs de gebouwen en monumenten die hij, in de tijd dat hij in Valkenburg woonde, ontwierp.

Door het scannen van de QR-code bij de ingang van het hotel, heb je toegang tot deze wandeling. Breng dan ook een bezoek aan de Katakomben in Valkenburg. Deze geven een zeer nauwkeurig beeld van de oude Romeinse grafkelders.

Ook het Cuypers museum in Roermond geeft een goed en indrukwekkend beeld over het leven en de werken van deze grote Nederlandse architect.